9.1.2021 klo 14-16 Teoksen takana -taiteilijatapaaminen

Tervetuloa Galleria Uusi Kipinän järjestämään Teoksen takana -taiteilijatapaamiseen, joka järjestetään tällä kertaa kaikille avoimena verkkotapahtumana.

Miten taideteos syntyy? Millaisia asioita taiteen tekemiseen liittyy? Mitä sinä haluaisit tietää juuri tästä teoksesta? Mitä ajatuksia näyttely herättää?
Teoksen takana on Galleria Uuden Kipinän loppuvuodesta 2018 alkunsa saanut tapahtumasarja, jossa kurkistamme teosten taakse yhdessä taiteilijoiden kanssa.
Tapaamisessa keskustelu, kysymykset ja kommentit ovat toivottuja, mutta eivät pakollisia.
Tapahtumasarja on syntynyt kiinnostuksesta käydä keskustelua näyttelyistä ja taiteesta yhdessä ja luoda taiteilijatapaamisista rento, pönötysvapaa tilaisuus, jossa keskustelu voi vapaasti virrata näyttelyiden, taiteilijan, taiteen ja sen katsojan välillä.

Teoksen takana alkaa lauantiana 9.1. klo 14, tervetuloa mukaan!
Lisätietoa ja linkki tapahtumaan: Teoksentakana

http://galleriauusikipina.fi/teoksentakana/

Satavuotias yö Lahden Uusi Kipinä Galleriassa 15.12.2020-10.1.1021

Valokuvanäyttely ”Satavuotias yö” käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja. Näyttelyn keskiössä on sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Näyttelyssä on esillä arkistokuvapohjaisia teoksia, ääntä, esineteoksia sekä uusia valokuvia tapahtumapaikoilta
vuoden 1918 Suomesta, sisältäen Karjalankannaksen. Dokumentaarisissa kuvissa ja installaatioissa yhdistyy kulttuurihistoria ja poetiikka, sekä työskentelyä on inspiroinut kansanperinteen, tarinoiden, esineiden ja paikkojen välittämät muistot ja niiden kerroksellisuus. Arkistopohjaisissa teoksissa on kokeiltu mitä väkivalta tarkoittaa valokuvalle: kuvia on revitty, poltettu ja ammuttu. Näyttelyn äänimaisemasta vastaa muusikko Pekko Käppi ja näyttelyssä on kuunneltavissa Katja Lautamatin ja Heta Kaiston Ylelle tekemä radiodokumentti, jossa on mukana aikalaisten muisteluita Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistonauhoilta.

Lisätietoa

http://galleriauusikipina.fi/

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti
Galleria suljettu 21.-27.12.2020 ja 1.1.2021

Rauman taidemuseon näyttely jatkuu kesän ajan

Lakkautettu kylä-näyttelyn aukioloaikaa jatkettiin kesän 2020 ajaksi. Toistaiseksi tämä on viimeinen tilaisuus nähdä näyttely. Tervetuloa katsomaan näyttelyä Raumalle!
Lisätietoa ja aukioloajat: Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseon näyttely nyt verkkonäyttelynä

Lakkautettu kylä-näyttely ja Hanneriina Moisseisen Kannas löytyvät nyt nettinäyttelynä, koska Rauman taidemuseo on suljettu Korona-epidemian vuoksi. Lämpimästi tervetuloa nettinäyttelyyn!

Nettinäyttelyyn

Poikkeustila 2020

Olen mukana valokuvaajien Poikkeustila 2020-projektissa, jossa valokuvaajat ympäri Suomen tallentavat arkeaan ja ilmiöitä Korona-viruksen aiheuttaman poikkeustilan ajan.

Projektin nettisivut

Lisätietoa

Lakkautettu kylä-näyttely Raumalla
Valitettavasti Rauman taidemuseo on suljettu Korona-viruksen vuoksi ja Lakkautettu kylä-näyttelyä ei pääse tällä hetkellä näkemään. Kuvia näyttelystä tullaan lisäämään Rauman taidemuseon sivuille

Lakkautettu kylä ja Hanneriina Moisseisen Kannas Rauman taidemuseossa

Lakkautettu kylä-näyttely tulee esille Rauman taidemuseoon 24.1.-10.5.2020.
Näyttelyssä on esillä myös uusi kokonaisuus, joka käsittelee Rauman ja lähikuntien evakkohistoriaa.
Avajaisia vietetään perjantaina 24.1.2020. Tervetuloa!


Evakkotie Räisälästä, 2019Lakkautettu kylä Raumalle

"Lakkautettu kylä" tulee esille Rauman taidemuseoon keväällä 2020. Esimakua näyttelystä voi saada Rauman taidemuseolla järjestettävästä yleisöluennosta keskiviikkona 13.11 klo 17-19. Tervetuloa!
Puhuvat Puut /// Talking Trees Petroskoissa 5.10-26.10. 2019

Lakkautettu kylä-näyttelyn kuvia on esillä Puhuvat puut-ryhmänäyttelyssä Mediakeskus Vyhodissa Petroskoissa. Esillä myös Hanneriina Moisseisen sarjakuvia ja Miia Tervon elokuva Sandra ja puhuvat puut.

"Hanna Koikkalaisen ottamat valokuvat ta luatimat instal’l’atijot esitetäh Suistamon kylyä. Šovan aikana kyläläiset jouvuttih lähtömäh kyläštä pakoh ta monta vuotta še oli kiinipantu. Kuvien lisäkši näyttelyššä on tekstijä. Še on šemmoni kokonaisuš, mi vaštuau kyšymykših: mitä ihmini tuntou, konša hänen on pakko jättyä oma kylä šekä mimmoset ollah pienet kylät nyt." Oma Mua

Näyttelystä voi lukea vienankarjalaksi Oma Mua lehdestä: http://omamua.ru/issues/2020/noumeru_39/puhuvat_puut_ta_karjalaini_kabaree/

Karjan TV:n haastattelu: https://www.facebook.com/mediacenterVyhod/videos/509944889855248/

Tunnemuseo Helsingissä!

Tunnemuseo on esillä Lapinlahden vanhan sairaalarakennuksen Mental Museumissa 9.9-3.11.2019
Näyttely on auki ti-to ja la 12-16, pe ja su 12-18
Tervetuloa!

Kiitos Tunnemuseon vieraille!
Tunnemuseo – Ihmisiä Rauhassa-näyttelyssä kävi kahden kuukauden aikana yli 10000 kävijää. Kiitos kaikille aineistoja luovuttaneille, haastatelluille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille.
Näyttely siirtyy pienempänä Lapinlahden entiseen sairaalarakennukseen syyskuuksi 2019. Tervetuloa!

Tulossa kesällä 2019


Tunnemuseo - Ihmisiä Rauhassa -
4.6.-4.8.2019 Lappeenrannan taidemuseon Vihreässä makasiinissa Yhteistyössä Anu Huttusen ja Marleena Liikkasen kanssa
Lakkautettu kylä Kuopiossa

Lakkautettu kylä-näyttely on osana VB-valokuvakeskuksen yhteisnäyttelyä Mennyt elämä. Näyttely on auki 23.11.2018 – 13.1.2019.

"Mennyt elämä -näyttely kokonaisuudessaan kuvastaa paikkojen autioitumista ja toisaalta ympäristön palaamista osaksi luontoa eri näkökulmista. Ihmisten jäljet, toiveet ja murheet ovat näyttelyssä vahvasti läsnä. Samoin kuin ihmisruumiit lopulta palaavat osaksi maata, niin käy myös kotipaikoillemme, kun niiden asukit ovat jo multautuneet. Pienten kaupunkien autioituessa ja pakolaisuuden ollessa laajimmillaan, on tämä näyttely ajankohtaisempi kuin koskaan."

https://vb-valokuvakeskus.fi/

Satavuotias yö

Suomenlinna-museossa näyttely on auki 6.5.-6.9. ma-su 10-18.

Soiva valokuvanäyttely ”Satavuotias yö” käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja. Sen keskiössä on sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Esillä on muun muassa arkistokuvia, arkistöäänitteitä, esineistöä sekä uusia kuvia tapahtumapaikoilta vuoden 1918 Suomessa. Näyttelytilojen äänimaailman on luonut Pekko Käppi.

Näyttely avautuu ensimmäiseksi kuukaudeksi historiallisen Tenalji von Fersen -rakennuksen 1700-luvun tunnelmallisiin leipomokäytäviin, joihin sata vuotta sitten oli sijoitettu punavankeja. Sieltä se siirtyy kesän 2018 ajaksi Suomenlinna-museon vaihtuvien näyttelyiden tilaan.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat Hanna Koikkalaisen lisäksi Satavuotias yö -radioteoksen ohjanneet Heta Kaisto ja Katja Lautamatti, keskustelutilaisuuksista vastaava toimittaja Laura Airola sekä muusikko Pekko Käppi. Sen taustalla on taiteellista työskentelyä, taiteellista tutkimusta ja journalismia yhdistävä hanke "Hysteeriset oireet: Suomen sisällissodan ylimääräiset liuskat", joka on saanut tukea Koneen säätiöltä, Taiteen keskustoimikunnalta ja Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta. Hankkeen tarkoituksena on ollut nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unohdettuja arkistokuvia, lauluja ja ylimääräisiä liuskoja, joiden ääreen harvoin pysähdytään. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Seinäjoen Työväenyhdistyksen, Ilmajoen museon, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sekä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.

Lisätietoa

Osa näyttelystä on nähtävissä Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen galleriatilassa 9.-15.7.2018.
Tervetuloa myös sinne!

Naiset ja sisällisodan kokemus-seminaari ja avajaiset 6.5.2018

Kenen näkökulmasta vuoden 1918 historia on kerrottu, kenen ei? Miksi Suomessa vuonna 1918 toimineita vankileirejä ei kutsuta keskitysleireiksi, ja miksi leirejä ovat tutkineet aiemmin vain miehet? Miten muotitiede eugeniikka ilmeni Suomessa 1918? Onko sadan vuoden takaista inhimillistä kärsimystä mahdotonta ymmärtää tämän päivän yltäkylläisyydestä käsin? Mitä tarkoittaa kansallinen trauma, ja millaisia oireita sellaisesta vaikeneminen aiheuttaa? Voiko sisällissota-krapulaa kärsiä jo vuonna 2018?

Tervetuloa muun muassa näiden kysymysten äärelle. Suomenlinnan museossa tarjolla tuolloin arkistoääniä menneisyydestä, näyttelyavajaiset, musiikkia, sekä sarja puheenvuoroja ja all-female-panel, joissa käsitellään vuotta 1918 muistamisen moraalista, mikrohistoriasta ja feministisestä historiankirjoituksesta käsin. Päivän päätteeksi ensi-iltansa saa Katja Lautamatin ja Heta Kaiston Yle 1 -kanavalle tekemä radioteos.

Puhujina mm. kirjailija Sirpa Kähkönen, tutkijat Ulla-Maija Peltonen, Marjo Liukkonen, Oona Simolin ja Virva Liski.

Samalla avautuu valokuvanäyttely Satavuotias yö Suomenlinna-keskuksella.

Lakkautettu kylä-Kaunialan sotavammasairaalassa toukokuussa 2018

Lakkautettu kylä-konsertti

Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä-konsertti Imatran taidemuseolla keskiviikkona 13.9. klo 19.00. Muusikko ja säveltäjä Anne-Mari Kivimäki on koonnut Lakkautettu kylä -konserttiin
ainutlaatuisen 10-henkisen orkesterin. Musiikki kulkee seinälle projisoitujen valokuvien kanssa
yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista tämän päivän
valokuvakonserttiin. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalan
kielistä arkistomateriaalia. Tervetuloa!

Lakkautettu kylä-näyttely

Hanna Koikkalaisen Lakkautettu kylä ja Hanneriina Moisseisen Kannas-näyttelyt ovat esillä heinäkuussa Joensuun Taidekeskus Ahjossa ja Imatran taidemuseolla 17.8.-16.9.2017. Tervetuloa!

Raja-kirja

Suomen kirjataiteen komitea valitsi Raja-kirjan vuoden 2016 kauneimmaksi kirjaksi! Kiitos mainiolle yhteistyökumppanille, kirjan graafiselle suunnittelijalle Anne-Mari Ahoselle.

Komitea kuvasi kirjaa näin: "Valokuvateos henkii harmoniaa ja harkittuja ratkaisuja kannesta alkaen: kluutin sävy osuu harvoin näin kauniisti yksiin kannen kuvan kanssa. Kirja on alusta loppuun ilmava ja rauhallinen. Värikylläisille kuville on annettu tilaa, ja eleetön typografia sallii kuvien kertoa tarinaa omilla ehdoillaan. Kirjan materiaalit tuntuvat käteen miellyttäviltä, ja paperi toistaa värit kauniisti. Kokonaisuus on esineenä virheetön ja kuvakerronnaltaan oivaltava."

Raja on kirja kokemuksista ja muistoista. Se on matka kahden erilaisen valtion ja kahden erilaisen kulttuurin rajapinnalle. Hanna Koikkalainen on valokuvannut elämää kahden puolen Suomen ja Venäjän rajaa havainnoiden ja taltioiden erilaisia tunnelmia ja tilanteita. Pääosaan nousevat ihmiset. Kuvien lomassa kulkee päiväkirjanomainen teksti, jossa Koikkalainen peilaa lapsuuttaan rajaseudulla siihen, millaisena elämä näyttäytyy nyt 2000-luvulla.

Kirjaa voi tilata Maahengen verkkokaupasta: http://www.maahenki.fi/tuote/908/raja

Kirjan julkistamistilaisuus on Helsingissä Valokuvataiteen Museolla 25.1.2017 klo 17.30-20.
Lämpimästi tervetuloa!
Lisätietoa: https://www.facebook.com/events/1200829173288062/

Näyttely

Lakkautettu kylä– soiva valokuvanäyttely on esillä kesän 2016 ajan Kinnermäen kylässä Vieljärvellä Venäjän Karjalassa. Kinnermäki on valittu tänä vuonna Venäjän kauneimmaksi kyläksi, joten suosittelen kesäretkeä Kinnermäelle. Kinnermäessä on myös laadukasta majoitus– ja ruokapalvelua.

Lisätietoa Kinnermäestä: http://etnokarjala.ru/fi/kinerma/

Hysteeriset oireet

Vuonna 2016 käynnistyy "Hysteeriset oireet"-hanke, jossa tutkitaan monitaiteellisesti sisällissodan kokemusta. Monialainen hanke yhdistää tieteellisen tutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja journalismin. Työryhmää kiinnostaa sisällissodan kokemuksen Suomi. Tavoitteemme ei ole kirjoittaa historiaa, vaan kuunnella sitä; nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unia, väärin muistettuja lauluja ja ylimääräisiä liuskoja, joiden ääreen harvoin pysähdytään. Sisällissodan kokemus heijastuu tähänkin päivään, sekä siihen, että sisällissotaan liittyy arkistoja joita emme tunne, jotka on vaiettu tai ovat vaienneet. Työryhmään kuuluvat Hanna Koikkalainen, Katja Lautamatti, Laura Airola ja Heta Kaisto.


https://hysteerisetoireet.org/

Lakkautettu kylä kirja

Lakkautettu kylä -kirja on tullut painosta. Kirja sisältä uusia ja vanhoja kuvia Suistamolta sekä tekstiotteita suistamolaisten evakkojen lähdön kokemuksista. Kirjan on taittanut Anna Mattsson Suomi Designista ja tekstiapuna on toiminut Sanna Kangasniemi. Kiitos apujoukoille ja etenkin kaikille haastattelun antaneille.

Lakkautettu kylä – soiva valokuvanäyttely

Musiikkia ja kuvia Suistamolta

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 11.9.2015 klo 18-20!

Galleria Huuto Jätkäsaari
Tyynenmerenkatu 6, Helsinki

Näyttelyn oheisohjelmaa:

La 12.9. klo 14-15 Lauantaitanssit

Ke 16.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti
To 17.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti
Pe 18.9. klo 19 Lakkautettu kylä -konsertti

Konsertin hinnat: lapset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet 5€, eläkeläiset 10€, normaali 15€

ENNAKKOLIPPUJEN VARAUS: inka.yliharsila@gmail.com
Ennakkolippujen nouto 30min ennen konsertin alkua.

Näyttely auki ti-su klo 12-17

12.09-27.9.2015

Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, jossa käsitellään lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan ja musiikin keinoin.

---

--